​Jordi Sànchez demana al Govern el tercer grau temporal i posa en un compromís a Ester Capella

|


Ester Capella (ERC youtube)


Ester Capella. Font: Youtube


Bola corba de Jordi Sànchez a Ester Capella. L'expresident de l'ANC i dirigent de JxCat ha posat en un destret a la consellera de Justícia amb ERC en posar sobre la taula una solució a la polèmica denegació del confinament a casa –advertiment del Suprem inclosa- per als presos del 1-O: un tercer grau temporal mentre duri la crisi sanitària del Covid-19. Capella ho ha descartat minuts després.


En un fil en xarxes socials, Sànchez ha retret l'error polític de, en lloc de canviar la seva situació de segon a tercer grau, haver optat per interpretar una directriu i fer recaure la responsabilitat en funcionaris. En aquest punt, ha dit que ha estat “políticament equivocat i innecessari posar a les juntes de tractament de les presons als peus dels cavalls”.


El reu independentista ha demanat aplicar el tercer grau temporalment a “els interns que no representem un perill per a la societat ni una amenaça per a cap persona”. Davant una possible oposició de la Fiscalia, ha indicat que siguin llavors els tribunals els que decideixin. “Però ningú podrà ser acusat de prevaricar”, ha sentenciat en referència a l'avís del TS a les juntes de tractament de presons sobre l'excarceració dels reclusos del Procés.


No és bona idea per a Ester Capella


En una entrevista a Catalunya Ràdio, la consellera Capella ha descartat aquesta possibilitat, al·legant que el Suprem actuaria “directament”. Pel que sí ha apostat la republicana és per l'obertura d'una investigació per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i de la Fiscalia sobre les “amenaces” de l'Alt Tribunal als funcionaris.


Sobre la iniciativa de Sànchez, ha assenyalat que no seria bona idea atorgar-los ara el tercer grau tenint en compte la manera d'actuar del Suprem davant el mer anunci d'estudiar el confinament domiciliari; i ha desvinculat la decisió de qualsevol motivació política: “Les juntes de tractament no depenen del Govern. Estan formades per funcionaris públics, per persones altament qualificades que han de poder actuar amb serenitat i criteris objectius”.


“No sé què hauria passat si aquest WhatsApp no hagués existit”, ha contestat sobre si l'advertiment podria haver influït en la decisió de les juntes, al mateix temps que ha defensat que els funcionaris han interpretat correctament el reglament penitenciari, encara que de forma “més estricta” i ha recalcat: “Deixem als treballadors públics fer el seu treball, intentem aïllar-los de les coaccions”.


Finalment, ha subratllat que sempre ha reclamat i reclamarà l'amnistia política per als presos independentistes en considerar que el seu empresonament és injust; i ha deixat caure que des del seu departament fan el que poden: “Adoptem les mesures necessàries i entre el que volíem fer i el que podem fer està la situació que tenim ara”. 


   ​Picabaralla entre José Zaragoza (PSC) i Quim Torra (JxCat) per la seva comparació amb Vox