Junqueras dirigeix a ERC cap al paper de l'antiga CiU

|

Junqueras y Puigdemont

Puigdemont i Junqueras


Si alguna cosa ha deixat clar Oriol Junqueras en la roda de premsa oferta des de presó és que encara aquestes eleccions de forma molt diferent a quan feia pinya amb la dreta catalana abans dels successos del referèndum de l'1 d'octubre.

El líder d'ERC ha mostrat que té un nou projecte molt diferent al que Carles Puigdemont desenvolupa des de Waterloo. Referèndum i independència sí, però mentre arriba vol convertir a la seva formació en el centre de la política catalana i de les seves relacions amb la resta d'Espanya.

Junqueras, o gent que l'assessora, s'ha adonat que l'abandó de Puigdemont i els hereus del pujolisme de l'espai central que ocupava l'antiga CiU ha deixat un important espai electoral que ningú ocupa. L'ex líder del PDeCAT, Marta Pascal, ja ho havia assenyalat fa alguns dies i sembla que no anava molt errada.

La lluita pel lideratge del Procés té així dues estratègies. La destructora de Puigdemont, que només pensa a mantenir un context conflictiu que li permeti conservar la seva posició de lideratge des de Bèlgica; i la desenvolupada per Junqueras, dirigida a prendre una posició electoral forta per part de la seva formació i així desplegar un paper de referència que converteixi a ERC en el partit hegemònic de l'espai nacionalista català.

Per a l'eleccions del 21D de 2017 el pla republicà era similar, però el context d'enfrontament amb el Govern de Mariano Rajoy va portar a la sorprenent victòria en el camp procesista de Puigdemont i la seva plataforma JxCAT en temps rècord.

Però ara la cosa ha canviat. Plantejar un possible acord amb el PSOE de Pedro Sánchez perquè la dreta no pugui governar sens dubte suma més que resta en l'electorat català.

Junqueras no es dirigia amb aquestes afirmacions als hiperventilats del “quant pitjor millor” que sap bé mai li votaran.

Tota l'estratègia d'ERC, fins i tot centrant en temes socials a un sempre conflictiu Gabriel Rufián (com es va veure en el debat de TVE de l'altre dia), es centra en aquells que potser desitgen la independència o més autogovern però que no veuen bé tenir un conflicte continuat que acabi lesionant els seus propis interessos com a ciutadans. Torna el “peix al cove” en versió Junqueras?


   El Govern investigarà el cas d'una botiga de Nostrum per una dependenta que no atenia en català