La Junta Electoral Central marca perillosos precedents contradictoris

|


Debate rtve a seis (RTVE)

Debat a sis en RTVE. Font: Vídeo RTVE


La decisió de la Junta Electoral Central de vetar el debat a cinc d'Atresmedia on s'incloïa a Vox es pot discutir des de diverses òptiques. La primera, que potser és la més rebatible, és que un canal de caràcter privat hauria de poder oferir el contingut als seus espectadors que considerés oportú, per molt que els partits nacionalistes (ERC, Coalició Canària i PNB) creguessin que els seus interessos estaven sent lesionats i haguessin posat el corresponent recurs.

Aquest argument es pot rebatre tenint en conten que des de 2011 la JEC va fixar que el principi de proporcionalitat i representativitat també incloïa a les televisions privades. Fins a Pablo Iglesias ha vist aquesta doctrina fora de lloc.

La segona òptica, relacionada en certa forma amb la primera, ha de valorar-se a la llum dels precedents. L'any 2015 la JEC va permetre que Podem i Ciutadans participessin en debats televisius sense tenir representació, lesionant-se així els interessos de UPyD, que en aquell moment estava en el Congrés. La pròpia Rosa Díez, antiga líder de la formació, ho ha recordat en Twitter (sent citat el cas per Santiago Abascal en la mateixa xarxa social).

I això últim sí que suposa un problema, ja que marca precedents contradictoris que poden portar a l'arbitrarietat. Igual que permetre que finalment el debat se celebri a quatre sense incloure als partits nacionalistes que havien posat el recurs enfront de la inclusió a Vox...on està la proporcionalitat aquí? Excloure als voxeros sense incloure als nacionalistes respecta la representativitat?

La millor solució ha estat l'aportada per Iglesias: la regulació dels debats, convertint-los en obligatoris. Principalment destinada als canals públics, amb la qual cosa ni Pedro Sánchez es podria intentar desempallegar d'anar al debat de TVE per interessos electorals, ni es veurien lesionats els interessos dels partits amb representació en les cambres en ser obligada la seva inclusió. D'aquesta forma els canals privats podrien oferir els continguts que triessin sense haver d'estar supeditats a la valoració d'un ens com la JEC.


   Albano-Dante Fachin a Miquel Iceta: "Poca vergonya"