Nuet inventa un nou model de trànsfuga

Ni tan sols podria pertànyer a EUiA segons els seus estatuts
|


Nuet


Fins ara un trànsfuga en política era una persona que abandonava un partit per anar a una altra formació. Els motius podien ser variats; canvi d'ideologia, interès personal, etc. No ha estat mai una figura molt bé vista socialment, però s'accepta ja que el dret a canviar de files és completament legítim. 


L'esquerra federalista catalana viu fa ja algun temps una època d'inestabilitat a causa del Procés. I això s'ha traduït des del 1O en diversos episodis de disputes internes provocat per un grup que s'ha anat situant gradualment en una esfera plenament independentista. Fins i tot la candidatura que es presenta finalment CatComú per a les generals està capitanejada per Jaume Asens, reconegut independentista. 


Aquesta situació va provocar fa algunes setmanes que ERC busqués extreure beneficis de la situació “tocant” a determinats elements pròxims a l'òrbita dels Comuns i Podem. Concretament Elidenda Alamany i Joan Josep Nuet. La primera va abandonar a Comuns i amb una plataforma creada ad hoc per a l'ocasió, Sobiranistes, va fer el triple salt mortal i ha acabat com a segona d'Ernest Maragall per a l'Ajuntament de Barcelona


El cas de Nuet és d'allò més curiós, ja que ha aconseguit l'impossible: innovar el concepte de trànsfuga. El seu procés de canvi ha estat més llarg que el de Alamany. però també bastant ràpid. En comptes d'anar-se directament a ERC ha fet uns regatejos per a estar una mica més en el grup parlamentari dels Comuns fins que va ser expulsat del mateix i va deixar el seu escó. 


Es resisteix Nuet a sortit amb estranys moviments interns, utilitzant un Consell Nacional de la formació sota el seu control, del seu lloc de coordinador d'EUiA, que amb qui es presenta el 28A és amb CatComú, mentre que ell ho fa de número quatre per ERC. Crea així un nou model de trànsfuga que es va, però que al final no es va. 


L'oposició dins d'EUiA a aquests moviments del també líder del PCC (Comunistes de Catalunya) apella al fet que si es presenta en les llistes d'un rival electoral no pot dirigir a l'organització...però és que ni tan sols podria pertànyer a EUiA segons els seus estatuts. Ara com ara no han aconseguit que se'ls concedeixi un consell extraordinari per a desallotjar a Nuet i a la seva direcció, encara que s´han presentat les signatures suficients per a celebrar-lo. 


Des de fora sembla que el que intenta Nuet és fer el major mal possible als seus encara companys i a l'espai de l'esquerra federalista catalana. Si l'actual coordinador ha sofert un canvi sobtat en les seves conviccions per a donar suport a ERC pot entendre's, encara que resulti sospitós que tan ràpidament hagi obtingut un lloc de privilegi en les llistes del partit de Junqueras. El que ja no s'entén tant és que no deixi tots els seus càrrecs en una formació que ja no representa. Moralment és reprovable encara que utilitzi legalismes per a allargar aquesta situació en forma de burocràcia interna, purgues i expulsions.


   Torra rebutja convocar eleccions malgrat ser un mandat del Parlament