Comissari de Mossos confirma les intencions de Puigdemont si succeïa una “desgràcia” el 1-O

|


Joan Carles Molinero (Vídeo 324)

Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos. Font: TV3


El comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha confirmat la versió donada el dimecres pel exnúmero dos del major Trapero durant el 1-O, Ferran López, sobre quins eren les intencions de Carles Puigdemont abans i després del referèndum illegal.

El llavors cap de la Comissaria Superior de Coordinació de Mossos i actualment comissari superior de Mobilitat ha confirmat durant la seva compareixença aquest dijous com a testimoni en el judici del Procés que l'expresident de la Generalitat els va dir que si pasava “alguna desgràcia” que lamentar durant la jornada de l'1 d'octubre declararia la independència de Catalunya.

Moliner ha detallat que aquestes paraules del fundador de la Crida es van produir al final de la reunió entre comandaments de la policia catalana i membres del Govern (concretament, Forn, Junqueras i Puigdemont) del 28 de setembre de 2017.

Segons el testimoni del policia, l'advertiment de Puigdemont va ser després d'una última apreciació de Josep Lluís Trapero una vegada finalitzada la trobada. “Va fer una última reflexió i va dir ‘espero que el diumenge no hi hagi cap desgràcia que calgui lamentar’”, al que el sobiranista va contestar que en aquest cas procediria a “declarar la independència”.

D'altra banda, el testimoni ha detallat que era la segona vegada que els comandaments dels Mossos advertien al Govern (ja ho havien fet en la reunió del 26 de setembre) dels possibles altercats que es podrien produir a Catalunya el dia del referèndum degut al conflicte entre dues voluntats diferents: d'una banda, la dels votants, de dur a terme la consulta; i per l'altre, la de les policies, de complir l'ordre d'impedir-la.

En quant a les declaracions del exconseller d'Interior, Quim Forn, sobre l'actuació del cos autonòmic el 1-O, ha manifestat que van ser rebudes amb preocupació per la seva part perquè sabien que la seva funció era la de “complir amb la legalitat vigent”, és a dir, l'escrit de la Fiscalia i el posterior acte del TSJC en el qual se'ls ordenava impedir la celebració del referèndum.

“Així li ho vam fer saber a Forn, especialment els dies 26 i 28 de setembre”, ha sentenciat Moliner, que ha afegit sobre el paper dels Mossos que els comandaments van arribar a plantejar-se la realització d'una roda de premsa per a donar compte del seu posicionament, si bé al final no la van fer “per un cúmul de circumstàncies i per la intensitat de l'activitat d´aquells dies”.

   Ferran López afirma que Puigdemont anava a declarar la independència si hi havia violència el 1-O