Ferran López afirma que Puigdemont anava a declarar la independència si hi havia violència el 1-O

|


Ferran López (Señal TV Supremo)

Ferran López, exnúmero dos de Mossos. Font: CCMA


Carles Puigdemont anava a declarar la independència de Catalunya la jornada de l'1 d'octubre si hi havia violència. O almenys això és el que li va dir l'expresident de la Generalitat als comandaments policials dels Mossos d'Esquadra en una de les seves reunions prèvies al referèndum, tal com ha revelat aquest dimecres el llavors número dos de la policia catalana, Ferran López.


En la seva declaració com a testimoni durant el judici del Procés, el que va ser mà dreta del major Trapero i va ocupar posteriorment el seu càrrec durant el 155 ha reconegut que en les trobades amb la direcció del Govern català van avisar a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Quim Forn dels escenaris de “altercats” i “violència” que possiblement es donarien a Catalunya el dia 1 d'octubre.


López, que coincideix en la seva versió amb la donada per altres agents de la policia catalana com el cap d'Informació Manel Castellví, ha dit que aquest avís es va produir durant la trobada que van mantenir amb els tres dirigents independentistes el 28 de setembre de 2017. En ell, els comandaments van expressar la seva preocupació davant el “clima de tensió” a Catalunya. 


“Aquesta era una situació de risc d'incendi. D'una forma o una altra era segur que anava a haver-hi incidents el dia 1”, ha explicat el comissari, que ha afegit que llavors van demanar als tres mandataris que “complissin el mandat judicial” i suspenguessin la consulta il-legal, una cosa que van rebutjar argumentant que havien de complir el mandat de la ciutadania.


Va ser precisament en aquesta trobada en la qual Puigdemont va deixar anar que de produir-se violència el 1-O declararia la independència de Catalunya, afirmació contra la qual, almenys davant dels Mossos, no van tenir res que objectar Forn i Junqueras, segons la versió de López.


Així ha detallat el comissari com va ser el moment en qüestió: “Cap al final de la reunió recordo que Puigdemont va dir que si es produïa aquest escenari que nosaltres prevèiem, en aquell moment declararia la independència. Record perfectament que ho va dir. Crec que és una frase que tots recordem perquè és difícil d'oblidar”.


   Torra entra en el club dels investigats del TSJC pel Procés